Συγκομιδή και Επεξεργασία

Τα κτήματα Syconia αποτελούνται από συκιές ποικιλίας Σμυρνέϊκη. Τα σύκα της συγκεκριμένης ποικιλίας διαθέτουν λεπτή φλούδα και είναι ιδανικά για αποξήρανση. Τα τελευταία 10 περίπου έτη και σε συνεργασία με τη BIO-HELLAS, τα κτήματα Syconia έχουν πιστοποιηθεί για τις βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας και περιποίησης τους. Ως εκ τούτου, τα αποξηραμένα σύκα Syconia αποτελούν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.

Παραγωγική διαδικασία: Από το δέντρο έως τη συσκευασία!

Η συγκομιδή των σύκων πραγματοποιείται κάθε έτος κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Τα σύκα ωριμάζουν και στεγνώνουν πάνω στη συκιά και στη συνέχεια πέφτουν, για να προχωρήσουμε στη συλλογή τους με τα χέρια. Στη συνέχεια, στα στάδιο της φυσικής αποξήρανσης, απλώνονται σε ειδικά διαμορφωμένες λιάστρες για 7 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τα επίπεδα υγρασίας.

Όταν η αποξήρανση των σύκων είναι στα κατάλληλα επίπεδα, συλλέγονται από τις λιάστρες. Ακολουθεί η διαλογή των αποξηραμένων πλέον σύκων ανάλογα με το μέγεθος τους σε ειδικές μηχανές διαλογής και χωρίζονται αντίστοιχα σε δύο ή τρεις κατηγορίες μεγεθών. Το σημαντικό, όσο και επίπονο, στάδιο του ποιοτικού ελέγχου είναι το επόμενο στη συνολική διαδικασία. Άτομα με εμπειρία στη διαδικασία επεξεργασίας αποξηραμένων σύκων, ελέγχουν ένα προς ένα τα σύκα και επιλέγουν όσα πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές για περαιτέρω κατανάλωση.

Αφού ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω στάδια, το προϊόν είναι έτοιμο για την τελική επεξεργασία και συσκευασία. Τα αποξηραμένα σύκα Syconia, καθότι βιολογικά προϊόντα, υποβάλλονται σε πλύση σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια συσκευάζονται σε κενό αέρος.

«Συκο-γνωσία»:
Γνωρίζατε ότι τα σύκα γονιμοποιούνται τον Ιούνιο με τη χρήση αρσενικών σύκων («αγριόσυκων»);
Συλλέγουμε άγρια σύκα στα οποία υπάρχουν μύγες. Τα άγρια σύκα τοποθετούνται κατά συστάδες σε κάθε συκιά στο κτήμα και οι μύγες βγαίνοντας από τα άγρια σύκα κουβαλούν μαζί τους γύρη. Οι μύγες εισέρχονται στα υπόλοιπα σύκα του δένδρου και τα γονιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία της γονιμοποίησης του σύκου αποτελεί ακόμα μία απόδειξη του μεγαλείου της φύσης!

Sawinski k, mersmann s, robatzek s, böhmer schreib-essay.com m.